Specialiștii Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Securitate Minieră și Protecție Antiexplozivă (INSEMEX) au demarat primele expertize în cazul incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean Neamț, soldat cu 15 morți. Directorul INSEMEX a explicat, pentru Gândul.ro, care este stadiul actual al cercetărilor.
Pompierii au fost chemați să intervină de urgență, la data de 15 noiembrie, la Spitalul Județean Neamț, după ce, la secția ATI, situată la etajul al doilea, unde erau intubați bolnavii de COVID-19, izbucnise un incendiu.
Reprezentanții ISU au ajuns în numai câteva minute, însă salvatorii au fost șocați de situația pe care au găsit-o la fața locului. Cinci pacienți erau carbonizați iar alți trei muriseră deja asfixiați. În același timp, medicul Cătălin Denciu suferise arsuri foarte grave, după ce îi luase foc combinezonul în timp ce încerca să scoată din salon o asistentă.
La scurt timp, alți doi pacienți, dintre cei care fuseseră salvați din flăcări și mutați în alt salon au murit, iar odată cu trecerea timpului alți cinci pacienți au decedat, astfel că numărul morților a ajuns la 15.
Dosarul a fost preluat de Parchetul de pe lângă înalta Curte de Casație și Justiție și o echipă de ofițeri ai Inspectoratului General al Poliției.
Pentru expertizele de specialitate, anchetatorii au apelat la specialiștii INSEMEX, care, de altfel, au sprijit și anchetele în cazul incendiilor de la maternitatea Giulești și clubul Colectiv.
În ce privește cercetările declanșate în cazul Spitalului Județean Neamț, directorul general al INSEMEX, George Artur Găman, a declarat, pentru Gândul.ro, că expertiza tehnică a fost deja demerată, dar că procesul va fi unul foarte lung. „Am demarat expertiza tehnică în cazul incidentului de la Piatra Neamț. Va fi de durată”, a spus Găman.
Potrivit unor surse apropiate anchetei, toată aparatura din din salonul respectiv, inclusiv cablurile electrice, au fost încărcate și transportate la sediul INSEMEX din Târgu Jiu.
Surse apropiate anchetei au dezvăluit, pentru Gândul.ro, că, într-o primă fază, specialiștii vor analiza cablurile elecrice arse, pentru a stabili precis până la ce tensiune rezistă și câți consumatori erau conectați la ele în momentul izbucnirii incendiului.